Japonya'da Ulaşım ve JR PASS

Japonya’da ulaşım konusunda fazlaca detay olması ve özellikle JR PASS denilen olayı anlatmak için ulaşım konusunu farklı bir başlıkta incelemeye karar verdik.

Japonya’da Şehir İçi Ulaşım, Yaşasın Google Maps

Şehir içi ulaşım gayet kolay, şehirler arası ulaşım ise oldukça pahalı.

Büyük şehirlerde metro veya otobüs ağı oldukça güçlü ve dakik. Google maps entegrasyonu çok iyi. Gideceğiniz yeri işaretleyip toplu taşıma düğmesine bastığınızda şöyle komutlar alıyorsunuz:

Şu yöne 4 dakika yürü. 7 numaralı kapıdan metroya gir. 5 numaralı durakta 2 dakika bekle. Yeşil metroya bin. 7 durak sonra in. 3 dakika bekle. Kırmızı metroya bin. 4 durak sonra in. 3 dakika yürü.

Evet komutlar bu hassasiyetle çalışıyor. Google otobüsün ya da metronun 14:12’de geleceğini söylüyorsa 14:12’de geliyor. Her şey çok açık ve net. Turistlerin yoğun olduğu yerlerde tabelalar iİngilizce (bu çok önemli, çünkü Japonca bir şeyin nasıl yazıldığını öğrenseniz de bir dakika sonra unutuyorsunuz.) Büyük şehirlerde varsa günlük bilet alırsanız ulaşım kabul edilebilir bir fiyata çözülebiliyor.

Peki ya Şehirler Arası Ulaşım

Zurnanın zırt dediği yerdeyiz. Ülke kuzey güney doğrultusunda çok uzun ve en makul ulaşım yöntemi neredeyse 10-20 dakikada bir hareket eden Şinkansen (Bullet Train) adı verilen hızlı trenler.

Ancak Tokyo-Kyoto gidiş dönüş Şinkansen bileti 230 dolar. Kyoto’dan Nara’ya, oradan Hiroşimaya, Miyajima’ya Osaka’ya git gel derken iki kişi tren bileti fiyatı 2000 dolara yaklaşıyor.

Yerel halk bu parayı ödeye dursun sadece turistler için JR PASS adında bir şey satılıyor. Bunu kullanacaksanız bu kısmı okumanız çok aşırı önemli.

JR PASS

JR, Japonyadaki en büyük demir yolu şirketi ve şinkansenleri bu şirket işletiyor. Turistlere satılan ve pasaport numarasına işlenen bu bilet neredeyse tüm şinkansenlere sınırsız biniş hakkı sağlıyor. İşte bu tam bize göre. Bir şehirde konaklayıp, sabah trenle başka bir noktaya geçip gezip akşam otelinize geri dönebilirsiniz. Üstelik bunu 250km üstü hız yapan ve on dakikada bir kalkan trenlerle çok kolay biçimde yapabilirsiniz. JR PASS, Tokyo gibi büyük şehirlerde bazı şehir içi ulaşım bağlantıları ve banliyö trenlerinde de geçiyor.

Ancak JR PASS’i Japonya’ya gitmeden önce teslim almanız gerekiyor. Kısa bir süre önce Japonya içinden de teslim almayı sağlayan bir sistem geliştirmişler ancak farklı bir fiyat tarifesi var. Gitmeden en az bir ay önce internetten JR PASS satın alıp uluslararası posta ile biletleri teslim almalısınız. Bileti teslim aldıktan sonra istediğiniz tarihte başlatabiliyorsunuz.

7 günlük JR PASS 29,650 Yen. 14 günlük JR PASS ise 47,250 Yen. Yine de pahalı olduğunun farkındayım ancak Japonya içinde daha makul bir ulaşım yok. Uzun mesafeleri uçakla katetmeyi düşünebilirsiniz, ancak uçak biletlerinin çok daha pahalı olduğunu göreceksiniz.

Diğer ulaşım yöntemleri

Japonya’da eski veya yeni tip Türk ehliyeti ile araç kiralayamıyorsunuz, uluslararası ehliyete ihtiyacınız var. Trafik tabelaları farklı ve şerit ters yönden akıyor. Zaten araç kiralamak pahalı ve özellikle büyük şehirlerde hem trafik ışıkları hem park yeri büyük problem.

Taksiler de oldukça pahalı ve kapıları kendi kendine kapanıyor. Evet doğru duydunuz, enteresan bir şekilde taksiye biniyorsunuz ve kapısı kendi kendine kapanıyor. Kapıları kendi kendine kapansa da taksiler fazla tercih edilmiyor, çünkü pahalı.

Siz iyisi mi Google Maps’e güvenin halk arasına karışın ve toplu taşımayı tercih edin. Sistem tıkır tıkır işliyor.