Google’da “Maldivler” şeklinde arama yaptığınızda karşınıza çıkan beyaz kumsallar ve yeşil renkli okyanus fotoğrafları photoshop değil, gerçek. Ülke deniz kum güneş tatili yapmak isteyenler için oldukça güzel olanaklar sunuyor, hatta tam bir balayı bölgesi olduğu söylenebilir. Ancak burada güzel bir tatil yapmak için kesinlikle dikkat edilmesi gereken şeyler var.
Öncelikle Maldivler’in okyanusun ortasında yer alan bir ada ülkesi olduğunu söylemem gerekli. Ülke çoğu birkaç yüz metre uzunluğunda olan, üzerinde beyaz kumsallar ve hafif yoğunluklu bitki barındıran binden fazla adadan oluşuyor. Başkent Male’nin ülkenin en büyük ve kalabalık adası olduğunu ve sadece 2 kilometre uzunluğunda olduğunu söylersem ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır diye düşünüyorum.
Belirtilmesi gereken en önemli nokta Maldivler’e sadece deniz turizmi için gidiyoruz. Seyahatinizde Tayland’daki gibi bir kültür turizmine veya Endonezya’daki gibi ormanların arasında doğa harikaları arasına karışmak gibi bir şansınız yok. Bütçe ve ihtiyaçlarınıza uygun bir otel veya ada seçeceksiniz ve tatilinizi bu adada geçireceksiniz. Ancak bu yazdıklarım sizi Maldivlerle ilgili olarak hayal kırıklığına uğratmamalı, tüm gezilerimiz içinde bu kadar muhteşem bir kumsal, okyanus ve su altı güzelliğini başka hiçbir yerde bulamadık.
Maldivler’de Otel Seçimi Önemli?
Öncelikle şunu söyleyelim: Maldivler’de tatil planlaması yapmak kabaca uygun bir otel seçmekten ibaret. Bu ülkedeki en yaygın tatil konsepti bir adanın tamamıyla bir otele ait olduğu resort otellerde konaklama. Ancak fiyatı çok daha uygun olan ikinci bir seçenek, yerel yerleşim olan bir adada bir otel seçmek. Bu ikinci seçim çok düşük bütçelere ayarlanabiliyor ama bunu yaparken şiddetle dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Maldiveler’de otel seçimi, bütçe ve ulaşım konuları oldukça önemli olduğu için bu kısmı Maldivlerde Hangi Otelde Kalınır? konulu yazımızda inceledik.
Maldivlere Ne Zaman Gitmeli?
Hint Okyanusu üzerinde ekvatorun göbeğindeyiz. İnanılacak gibi değil ancak Maldivler’de gece gündüz arası sıcaklık farkı sadece birkaç derece. Ayrıca bölgede tüm tarihi boyunca kaydedilmiş en düşük sıcaklık 17 derece iken kayıtlı en yüksek sıcaklı 37 derece. Başka bir deyişle hangi mevsim ya da hangi saat olursa olsun sıcaklık her zaman 25-30 derece aralığında oluyor.
Ancak ekvatoral iklimlerde genel olarak görülen kuru/yağmurlu mevsim farkı Maldivler’de de var. Ocak-Nisan aralığı kuru sezon olarak geçerken Mayıs-Aralık ise yağmurlu dönem oluyor. Yağmur dediğimde bu sizi ürkütmesin, yağmur yağarken bile hava sıcaklığı hiç düşmüyor. Yağmur genellikle bir bulutun yağış bırakarak yarım saat içinde tepenizden geçmesi şeklinde oluyor ve insanlar istifini bozmadan kumsalda yatmaya ya da yüzmeye devam ediyor. Zaten yüzerken daha fazla ıslanma şansınız yok şeklinde klişe bir espri yapmadan da duramayacağım.
Özetle özel olarak Maldivler’e gitmek istiyorsanız Türkiye’de kışa gelen kurak sezonu seçmenizi öneririm, ancak elinizde tarihini fazla değiştirme şansınız olmayan bir tatil zaman aralığı varsa adaya yağışlı sezonda da gidebilirsiniz, biz Eylül ayında gittiğimizde yağış ile ilgili büyük bir sıkıntı yaşamadık.
Maldivler’de Kumsal, Su Altı Dünyası ve Resifler
İşte Maldivler’e gelme sebebimiz. Tüm plajlar o bembeyaz ince kumla kaplı. Denize girdiğinizde belli bölgelerde beyaz renkli kum devam ederken belli bölgelerde de enva i çeşit canlının yaşadığı resifleri görebiliyorsunuz. Googlemaps haritasına baktığınızda ada çevresindeki açık mavi kısım su altındaki beyaz kumu, kahverengi kısım mercan resiflerini, koyu mavi kısım ise derin okyanusu gösteriyor. Normalde iki metre derinliği geçmeyen deniz tabanı, koyu mavi kısıma gelince bir anda uçurum gibi derinleşiyor ve canlı türleri aniden değişiyor. Yüzmek konusunda kendinize güvenmiyorsanız oteldeki can yeleklerinden birisini alıp şnorkel turuna çıkabilirsiniz.
Şnorkel demişken; Maldivler’e geldiyseniz kesinlikle yanınızda gözlük, şnorkel, palet benzeri basit dalış ekipmanları getirmeli ve resiflerin olduğu bölümlerde su altı yaşamını görmelisiniz. Bu kadar masraf edip Maldivler’e kadar gelmişsiniz, en azından Decatlon’dan bir şnorkel temin edin. Ayrıca Gopro veya benzeri bir kamera alın veya bir arkadaşınızdan temin edin ve su altında çekim yapın. Gopro biraz pahalı bir ekipman olsa da benzer işler yapan çok daha uygun fiyatlı su geçirmez kameralar var, mutlaka bir tane temin edin. Gittiğimiz otelde elimizde bir selfie çubuğu ucuna iliştirilmiş kamerayı gördüklerinde neden aynı şeyi yapmadıkları konusunda hayıflanan insanlar vardı. Sayfada gördüğünüz su altı fotoğrafları selfie çubuğu ucuna takılmış Gopro ile çekildi.
Suya girdiğimizde karşılaşığımız ilk hayvan yaklaşık 150 santim uzunluğunda bir köpek balığı yavrusuydu. Biz bir anda panik yapıp koşa koşa sudan çıksak da siz böyle yapmayın, resiflerde dolaşan yavru köpek balıkları tamamen zararsız. Öyle ki Maldivler’in tarihinde köpek balığını yakalamaya çalışırken ufak çaplı yaralanan birkaç kişi dışında ciddi bir köpek balığı vakası yok. Ancak özellikle derin okyanusun olduğu bölümdeki vatoz balıklarına kafa tutmayın.
Maldivlerde Çocuklu Tatil
Balayı çiftleri bir yana dursun, Maldivler çocuğuyla tatil yapmak isteyenler için bire bir. Eğer çocuğunuz uçak yolculuğu yapabilecek kadar büyükse küçücük bir adada gözünüzün önünden kaybolmadan saatlerce suda ve kumsalda oynayabilir ve güzel vakit geçirebilir. Su altı dünyası ile ilgili belirtmem gereken şey suda hafif de olsa sürekli bir yöne doğru akıntı var, çocuğunuz küçükse ve denize sokarken açılmasından çekiniyorsanız can yeleği suya girmesine izin verebilirsiniz ya da akıntının adaya doğru olduğu yönde denize girebilirsiniz.
Maldivlerde Kültür ve Alışveriş
Maldivler’de kültür ve alış veriş söz konusu olduğunda Error 404 Sayfa Bulunamadı diyerek bu konuyu geçiyoruz. Bazı ada otelleri, başkent Male’ye günlük tur düzenliyor, ancak Male dediğimiz şehrin vasat bir bölge olduğunu belirtmem gerekli. Tavsiyem tatil için gittiğiniz adadan şehir gezisi için ayrılmamanız yönünde. Hediye götürmek isterseniz kumsaldan bir avuç beyaz kum alıp küçük ve güzel şişede tanıdıklarınıza hediye edin. Ciddiyim.
Güneşe Dikkat
Bakın burası çokomelli. Gittiğiniz yer Antalya değil arkadaşlar. Güneş bizim ziyaret ettiğimiz eylül ayında öğle saatinde tam doksan derece tepedeydi, hayatımda ilk defa gölgemin açı ile yere düşmeyip tam ayaklarımın altında kaldığına şahit oldum. 27 derecelik hava sıcaklığında gayet tatlı bir rüzgar eserken güneş ışınlarının ekvatorda ne kadar tehlikeli olduğunu unutabilirsiniz. Kaç faktör güneş kremi kullanırsınız bilmem ama Maldivler’de kendinize çok güvenmiyorsanız özellikle öğle saatlerinde güneş kremi sürmeden ve şapka kullanmadan kesinlikle odadan çıkmayın, yanarsınız.
Gece Gökyüzü
Okyanusun ortasında olduğumuza göre ışık kirliliğinden uzaktayız. Kaldığınız otelde bulunan ışıklardan da kaçıp yarım saat gözünüzü alıştırırsanız, geceleyin gökyüzünü ve Samanyolu çizgisini hayatınız boyunca göremeyeceğiniz kadar net biçimde göreceksiniz. En azından bir kaç saatinizi birlikte gittiğiniz insanlar birlikte gökyüzünü izlemeye ayırın derim. Ayrıca DSLR kameranız ve tripodunuz varsa gökyüzü fotoğraflama işine de girebilirsiniz.