Doğa gezilerini seven bir çift olarak yine çok sevdiğimiz bir ülkedeyiz. Ateş ve buzun ülkesi olan İzlanda suyun her üç halini bir fotoğraf karesine sığdırabileceğiniz belki de tek yer. Bölge bölge yerden fışkıran su buharı ve patlayan gayzerler görürken bir yanda da akarsu üzerindeki koca koca buz kütlelerinin okyanusa karışmasına şahit olabiliyorsunuz. Üzerinde kocaman buz parçaları olan simsiyah kumsalları, lagünleri, bazalt kayaları, buzulları, dev şelaleleri, aktif yanardağları ve kuzey ışıklarıyla İzlanda sanki bu dünyaya ait değilmiş hissi veriyor. Zaten bu durumu fark eden Hollywood’cu abiler de farklı gezegenlerde geçen film sahneleri için sıklıkla İzlanda’yı set olarak kullanmaya başlamışlar. Örneğin Interstellar filmindeki aşağıdaki küçük resimde gördüğünüz sahne İzlanda’da şurada veya Game of Thrones’da duvarın kuzeyindeki gördüğünüz sahne şurada çekilmiş. Ülkede çekilen filmler arasında James Bond, Star Wars, Tomb Raider, Thor, Fast and Furious gibi yapıtlar var.
Öncelikle şunu belirtelim, İzlanda’ya geliyorsanız şehir turizmi için değil doğa gezisi için geliyorsunuz. Ülkedeki tek şehir Reykjavik ve orası da pek büyük sayılmaz. Peki, İzlanda’da ne göreceğiz?
Ülkenin her yeri şelalelerle dolu. Gördüğünüz ilk şelaleleri şaşkınlıkla izlerken; bir kaç günlük gezi sonunda kafanızı şöyle bir çevirip baktıktan sonra yola devam ediyorsunuz. Benzer biçimde bazalt kayaları da ülkenin birçok yerinde karşımıza çıkabiliyor.
Yerden fışkıran sıcak su kaynakları bazı noktalarda lagünler oluşturmuş ve bu lagünlerin bazılarına girip yüzebiliyorsunuz. İzlanda’ya gittiğinizde kesinlikle bir lagüne girmeli ve dışarısı buz gibiyken sıcak suda yüzmelisiniz.
Volkanik küllerden oluşmuş siyah kumsallar da son derece güzel. Zaten İzlanda’da sarı kumsal sayısı çok az, neredeyse tüm kumsallar siyah. Ancak su sıcaklığını ve dalgaları düşününce denize girmek çok akıllıca değil. Özellikle yaz aylarında kuzey kutbundan kopup gelen buz parçalarının İzlanda’da karaya vurabildiğini söylemem gerekli.
İzlanda’nın en büyük güzelliklerinden birisi ise kuzey ışıkları görülebilmesi. Ancak kuzey ışıklarını görebilmek için ek çaba sarf etmeniz, planlama yapmanız ve bir tık da şanslı olmanız gerekli. Kuzey ışıklarının görebilmek için Kuzey Işıkları Gezegen Rehberi’ni kesinlikle ve mutlaka okuyun. Bu iş şakaya gelmez 🙂
İzlanda’nın doğa gezileri açısında asıl popüler olan noktası güney sahil şeridi. Bu sahil şeridinin ardında da batı şeridi tercih ediliyor. Ülkenin iç kesimleri çok dağlık ve yaban, bu bölgeler genellikle dağcılar tarafından tercih ediliyor. İzlanda’ya gezmek için gidiyorsanız kesinlikle öncelikle güney ve batı bölgesini ziyaret etmelisiniz.
İzlanda’da nokta nokta gezilecek yerleri yukarıdaki haritada işaretledim. Bu noktalar hakkında daha detaylı bilgi ve google maps haritası için İzlanda’da Görülecek Noktalar yazımızı inceleyin.
İzlanda’da Konaklama
İzlanda’da konaklama oldukça pahalı. Öncelikle şehir merkezinde konaklamak gibi bir derdimiz yok, Reykjavik’in dış bölgeleri hatta çevredeki kasaba ya da çiftlik evleri gayet uygun. Ülkede standartlar genel olarak çok yüksek olduğundan konaklanan ya da yemek yenen yerlerle ilgili herhangi bir hijyen sorunu yaşayacağınız sanmıyorum. Gezeceğiniz noktaya göre internetten ev kiralamak en mantıklı seçim zira otel fiyatları evden bir tık daha pahalı ve evde kalmanız durumunda yemek yapabilirsiniz. Ayrıca konaklamayı ucuza getirmek çadır kampı tercih edenler de mevcut.
Ülkede iki olası gezi rotası takip edilebilir. Birincisi Reykjavik civarında tek konaklama ayarlamak ve ülkenin daha popüler olan güney ve batı yakasını gezmek. İkinci alternatifse aracınızla ülkenin okyanus çevresinde tam tur atmak (circle tour), bu durumda her gün konaklama noktasını değiştirmeniz gerekli ve işi bu şekilde organize etmek biraz daha zor.
İzlanda’da Ulaşım
İzlanda’da ulaşım denildiğinde özel bir turla gezmiyorsanız tek yolumuz araç kiralamak, zira gezilebilecek yerlere toplu ulaşım yok. Biz dört çeker bir Jeep kiraladık ancak gezimizin sonunda anladık ki, eğer iç kesimlerdeki dağlık bölgeye girmeyecekseniz veya akarsuları aşmayacaksanız normal binek araçlar da gayet yeterli. İzlanda’da yollar güzel ve ülkeyi çevreleyen ana rotadan uzaklaşmadığınız sürece dört çeker araca ihtiyacınız yok. Ülkede yapacağınız 4-8 gün aralığındaki bir gezi için 1000-2000 kilometre direksiyon sallamaya hazır olun.
İzlanda’da Ne Yenir?
İzlanda’da farklı bir tat ararsanız deneyebileceğiniz üç tane şey var.
Koyun eti: Ülkede yol kenarlarında koşturarak doğal yaşamlarını devam ettiren serbest gezen koyunlar mevcut. Biz Reykjavik’te bir restoranda oturup koyun etinin tadına baktık ve gayet beğendik, tavsiye ederiz.
At eti: İzlanda kültüründe at çok değerli ve pahalı bir besin kaynağı, gezerken çok sayıda at çiftliği görüyorsunuz.
Balina eti: Balinalar benim gözümde koyun, at, sığır gibi çiftlik hayvanlarıyla aynı kategoride değiller. İzlanda’nın okyanusta nesli tükenmekte olan balina türlerini avlamaya devam etmesi uluslararası camiada tartışma konusu. Balina eti yemeyin.
Son olarak şunu söylemek isterim ki Türkiye’den ziyarete giden birisi için İzlanda çok farklı bir mutfak sunabilecek bir ülke değil. Bu noktada yemek konusunu Vedat Milor abimizin şu sözüyle kapatmak istiyorum:
“İzlanda’yı linç etmeye ulusal mutfağının kötülüğünden başlayabilirsiniz.”
İzlanda’ya Ne Zaman Gidilir?
İzlanda aslen bir okyanus ülkesi olduğu için kışın hava negatif sıcaklıklara nadiren iniyor. Benzer biçimde yazın da hava fazla ısınmıyor. Gezmek söz konusu olduğunda en önemli faktör güneş ışığı. Havanın aydınlandığı zaman aralığı kışın çok kısaldığı için bu dönemde sadece kuzey ışığı turizmi aktif oluyor. Benim tavsiyem ülkeye Mart ortasından Eylül sonuna kadar olan aralıkta gitmeniz. Eylül ve Mart aylarında gerçekten şanslıysanız kuzey ışıklarını da görme şansınız var. Özellikle Mart-Mayıs aralığında akarsular üzerinde eriyen buzulları görmek mümkün ve bu aralık aynı zamanda şelalelerin en hareketli olduğu zamanda denk geliyor. Geziyi Hazirana doğru uzatarak durumunda 22 saati bulan gün ışığının tadını çıkarmak da başka bir seçenek. Ülkeye kuzey ışıklarını görmek için gidiyorsanız “Kuzey Işıkları Gezi Rehberini” okuyun.
İzlanda’da Ne Kadar Kalınır?
Az önce de bahsettiğimiz gibi bu konuda iki seçenek var. Ülkenin daha popüler olan güney ve batı kanadını gezmek. Bu durumda gezinizi 5-6 günde tamamlayabilirsiniz. Süreyi 7-8 güne uzatabiliyorsanız ada etrafında circle route olarak bilinen tam turu dolaşmayı deneyebilirsiniz. Yanınıza dağcılık ekipmanınızı alıp ülkenin iç kesimlerine doğru ilerlemeyecekseniz 8 günden daha uzun bir süreye ihtiyacınız yok.
İzlanda Vizesi
İzlanda’ya girişler Schengen vizesi ile yapılabiliyor. Farklı bir dokümana ihtiyacınız yok. Türkiye’de İzlanda elçiliği olmadığı için farklı bir ülkeden aldığınız Schengen vizesi ile giriş yapabilirisiniz. İlla da İzlanda için başvurmak istiyorsanız Danimarka büyükelçiliğine gitmelisiniz ancak daha uzun süre vize veren yerleri zorlamanızı tavsiye ederim.