İsviçre bir çok Avrupa ülkesi gibi şehirlerini gezerek dönülecek bir ülke değil. Aslında bize göre bir çok Avrupa ülkesi öyle değil. Örneğin İtalya dediğinizde bir çok insanın aklına Roma, Venedik, Floransa gibi şehirler gelir; oysa çoğu insan Dolomit zirvelerini, Toskana ovalarını ya da Cinque Terre’yi bilmez, bilse de oralara gitmeyi düşünmez. İsviçre gezisi dediğimizde doğa gezisi olayını birkaç adım daha öne götürmek gerekli. Bu ülkeyi düşününce aklınıza Zürih, Cenevre, Bern’den başka bir şey gelmiyorsa asıl görmeniz gereken güzellikleri kaçırıyorsunuz demektir. Geçtiğimiz yıllarda bir haftalık İsviçre gezisi yapan bir arkadaşıma gezdiği yerleri sorduğumda, tek tek gezdiği şehirleri saydı. Interlaken bölgesini gezdiniz mi diye sorduğumda ise arabayla geçerken gördük çok güzeldi şeklinde bir cevap verdi. Üzgünüm ama Paris’e gidip Eiffel kulesini görmeden dönmüşsünüz.
Tabi bu gezecek görecek güzel bir şehir olmadığı anlamına gelmiyor. Özellikle Bern’i çok beğendiğimizi söyleyebilirim. Bu yazıda İsviçre’de nasıl gezileceği ile ilgili genel bilgi vermeye çalıştık. Tek tek gezilecek noktaları ve buralarda çektiğimiz fotoğrafları görmek isterseniz diğer yazılarımıza da göz atın.
Ayrıca İsviçre’de gezdiğimiz noktaları görmek için de İsviçre Gezegen Rehberleri sayfasındaki yazılarda verilen Googlemaps haritalarına bakabilirsiniz. Ayrıca Batı İsviçre Gezi Rotası, Doğu İsviçre Gezi Rotası, Bern Gezegen Rehberi, Interlaken Gezegen Rehberi, Luzern Gezegen Rehberi yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
İsviçre’nin Doğası
Alp Dağları üzerine kurulu ülke Avrupa’nın çatısı niteliğinde. Ülkede dağlık bölgelerde bir noktadan başka bir yere seyahat ederken muhteşem doğa güzellikleri, şelaleler ve masmavi ya da yemyeşil göllerle karşılaşınca kendinizi rahmetli Bob Ross’un resimlerindeki o küçük mutlu sincapmış gibi hissediyorsunuz. Özellikle gezi süreniz sınırlı ise ülkenin kabaca ortasında bulunan Interlaken bölgesi ve bölgenin hemen güneyindeki Jungfrau bölgesi, Lauterbrunnen ve Grindelwald vadileri görmeye değer. Ayrıca arka arkaya “S” çizen yollardan oluşan doğa harikası geçitleri de görmeden geçmemelisiniz. Özellikle ülkenin güney bölgesinde bulunan Furka geçidi, Oberalp geçidi, Grimsel geçidi, St. Bernard geçidi, Maloja geçidi gibi geçitlerden bir yere gitmek için değil, sadece oradan geçmek ve fotoğraf çekmek için geçilmeli. Bu geçitleri ve buralarda çektiğimiz fotoğrafları görmek için Doğu İsviçre Gezi Rotası ve Batı İsviçre Gezi Rotası başlıklı yazılarımızı inceleyin.
İsviçre Pahalı mı?
En klişe konuyla başlayalım. Evet İsviçre pahalı. Çok pahalı. Öyle ki ülkede başka ülke sınırına yakın yerlerde yaşayan insanlar günlük alış veriş için sınırı geçip ihtiyaçlarını diğer taraftan karşılıyor. Biz bir haftalık İsviçre turu sonunda İtalya’ya geçtiğimizde her şeyin ne kadar ucuz olduğuna şaşırdık desem ne demek istediğimi anlarsınız diye düşünüyorum. İsviçre, Kuzey İskandinavya ve Lüksemburg’dan sonra Avrupa ana karasının en pahalı bölgesi oluyor. Giderleri azaltmak için ne yapılması gerektiğini ilgili bölümlerde anlattık.
İsviçre’de Nasıl Gezilir?
İki yolumuz var. İlki ve bizim de bir çok yerde tercih ettiğimiz yöntem araç kiralamak. Gezeceğiniz bölgeler oldukça dağlık olsa da her yer köprüler ve tünellerle birbirine bağlı. Yollar oldukça güzel ve araç kullanmak rahat. O yüzden şekilde gördüğünüz gibi navigasyon rotaları gözünüzü korkutmasın.
İsviçre’de Araç Kiralamak
İsviçre’de araba kiralamak pahalı ama çevresindeki ülkelerde ucuz. Hatta İtalya’da araba kiralamak Türkiye’den çok daha ucuz. İsviçre’ye giderken direkt olarak bu ülkeye inmek yerine komşu ülkelerden birine inip hava limanından araç kiralayıp İsviçre’ye geçebilirsiniz. Biz tatilimizi İtalya yönünde uzattığımız için Milan’a inip buradan araç kiraladık. Zaten İtalya’ya inen uçak biletleri de İsviçre’ye inmekten daha makul olduğu için bu yöntem çok daha ucuza geldi. Hatırlatmam gereken bir nokta ise İsviçre’de otobanlarda araba kullanabilmek için bir sticker almanız gerekiyor. Sticker’ın yıllık ücreti 40 frank, fakat siz bir yıl değil bir hafta kullanacak olsanız da bu sticker’ı almak zorundasınız. Bu arada konaklama masrafından kurtulmak için İtalya’dan karavan kiralayarak da gezebilirsiniz.
Swiss Rail Pass il Gezmek
İsviçre’de bir tanesi dışında tüm trenleri kapsayan bir bilet. Bu trenlere kullanarak neredeyse her yere ulaşabilirsiniz. 3, 4, 8, 15 günlük biletlerin fiyatları 225 frank ile 485 frank arasında değişiyor. Yani yine pahalı. Bu yöntemi seçerseniz SSB Mobile adlı uygulamadan tüm trenleri ve sefer saatlerini görebilir ve yolculuğunuz istediğiniz gibi programlayabilirsiniz. Ancak iki kişilik bir seyahat için İtalya’dan araç kiralamanın bu biletten çok daha ucuza geleceğini ve daha özgürce gezebileceğiniz söylemek isterim.
İsviçre’de Konaklama
Zaten şehir ağırlıklı olarak şehir gezisi yapmayı hedeflemediğimiz ve araba kiraladığımız için şehir merkezlerine konaklama ihtiyacı duymadık. İsviçre’ye üç kişi gittiğimiz için otelde kalmaktansa ev kiralamak daha ucuza geldi. Şehirlerden, köy ve kasabalara doğru gittiğinizde bir yandan doğa içinde çok daha güzel ve geniş evlerde konaklama bulma fırsatı yakalarken bir yandan da konaklama maliyetlerini ciddi biçimde düşürebiliyorsunuz. Ayrıca aslen kayak turizminin yoğun olduğu bölgelerde yaz aylarında konaklama maliyetleri daha uygun olabiliyor. Benim tavsiyem planladığınız gezi bölgelerine yakın olacak şekilde köy veya kasabalarda, doğanın içinde konaklama ayarlamanız yönünde. Örneğin konakladığımı evlerden birinin manzarasını yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Ayrıca Grabs’e yakın bir köyde yaptığımız konaklama sırasında sabahları güzel doğa yürüyüşleri yapma fırsatı da bulmuştuk. Son olarak konakladığımız evlerden birinde Peynir Föndüsü yapmaya çalışırken bir de yemek programı çekmiş olduk.
İsviçre’de Yeme İçme
Doğrusunu söylemek gerekirse İsviçre’de ana yemek olarak kayda değer güzellikte yiyecek bir şey bulamadık. Zaten dışarıda yemek de oldukça pahalı. Yerel tatlarla ilgili arayışa düştüğümüz bir arada peynir föndüsü denilen ve ülkede oldukça popüler olan ve gayet orijinal görünen bir şeyi denedik ama tamamıyla yiyemedik bile. Fakat dağlarda ovalarda gezerken kendini peynir ve süt ürünlerini üreten küçük yerlerde fotoğraftaki gibi ürünleri tatma fırsatımız oldu. Siz de maliyeti düşürmek isterseniz ve konaklama olarak bizim gibi evde kalmayı tercih ediyorsanız kahvaltı ve akşam yemeği işini evde halledebilirsiniz. Bunların dışında dışında doğa gezisi yaptığımız köylerde yaşayan insanların kurup kendi ürünlerini sattığı yerlerde peynir benzeri lezzetli ürünler tadabildik ancak yine de Tobleron Dondurması dışında hayatım boyunca unutmayacağım bir şey yiyemedim.
İsviçre Vizesi
İsviçre’ye Schengen vizesi ile girilebiliyor. Ancak buradan vize almakta zorlandığını dile getirenler mevcut. Bu yüzden vize almak konusunda kendinize güvenmiyorsanız vizeyi İtalya veya Fransa’dan alıp İsviçre’ye buradan giriş yapmanızı öneririm.
İsviçre’de Dil
Ülkede dört resmi dil konuşuluyor ancak asıl ağırlık Almanca üzerine ve diğer dillerin konuşulduğu bölgelerde yaşayan insanlar da mutlaka Almanca biliyor. İngilizce ya da Almanca biliyorsanız İsviçre’de dil konusunda sıkıntı yaşamazsınız.