Yogyakarta Gezegen Rehberi

Endonezya’nın turist cenneti olan bölgeleri var. Ancak şu anda ülkenin turistlere bakan yüzü değil de gerçekten de Endonezya olduğu yerdeyiz. Yogyakarta ülkenin kültür başkenti. Oldukça canlı bir şehir ve ülkenin en büyük adası ve ana karası olarak düşünülen Java adasının en çok ziyaretçi çeken şehri.

Endonezya’da daha çok popüler deniz tatili noktaları olan Bali benzeri adalarda göremeyeceğiniz bir ilgi ve sıcaklık var. Sokakta turist gören herkes gülümsüyor, dükkanından evinden çıkıp el sallıyor ve bir çok insan yaklaşıp konuşmaya veya fotoğraf çekmeye çalışıyor. Birisi sizinle fotoğraf çektirip etraftakilere de cesaret verdiğinde bir anda önünüzde birlikte fotoğraf çekilmek için sıraya giren bir grup insanla karşılaşabiliyorsunuz. Hatta Türk olduğumuzu söylediğimizde gösterilen ilgi daha da artıyor. Biz Yogyakarta’ya gittiğimizde Ramazan bayramının birinci günüydü, dolayısıyla sokaklarda ve gezilecek yerlerde normalden daha fazla kalabalık ve yoğun bir ilgiyle karşılaştık.

Biz Yogyakarta’da iki gün konakladık, bu iki günden birinde şehir merkezini yürüyerek gezdik, ikinci günde ise önceden ayarladığımız rehberimizle birlikte gece saat üç sularında gün doğumunu izlemek için Borobudur tapınağına doğru yola çıktık.

Şehri ziyaret edilecek dönem, şehir içi ulaşım ve rehberlik hizmeti ile ilgili olarak Endonezya Gezi Notları bölümünü okumanızı tavsiye ederiz. Şehre gelen tüm ziyaretçiler gibi Unesco Dünya Mirası Listesindeki Borobudur ve Prambanan tapınaklarını planınıza eklemelisiniz. Bunun dışında şehirdeki Kraton ve Taman Sari gibi saray çevresi, Maliboro caddesi görülmesi gereken yerler arasında. Bunun dışında özellikle Merapi yanar dağı listeye eklenebilir.

Tapınaklara geçmeden önce turlar ile ilgili bilgi vereyim. Borobudur ve Prambanan tapınakları şehrin oldukça dışında ve buraya toplu ulaşım ile ulaşmaya çalışmak oldukça kötü bir fikir. Olası ulaşım yollarından ikisi motosiklet kiralamak ya da sizi oraya götürecek bir rehber ya da taksici ile anlaşmak. Endonezya Gezi Notları bölümünde de bahsettiğim gibi bu ülkede gezinizi iyi planlamak çok önemli ve özellikle rehber ayarlama konusunu gelmeden çözmekte büyük fayda var. Geziden önce bu konuda uzun süre araştırma yaptım, güneşin doğuş saatinde Borobudur’da olacak şekilde 2,000,000 IDR civarında fiyatlara anlaşanlar olmuş. Biz bu geziyi bayramın ilk günü yapmamıza rağmen 400,000 IDR fiyatla Borobudur ve Prambanan tapınaklarına ulaşım dahil 10 saatlik tur olacak şekilde rehberimizi ayarladık ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Siz isterseniz turunuza Merapi Yanar Dağında Jeep safarisi ve Ratu Boko tapınağında güneşin batışını da ekleyerek gün doğumundan gün batımına kadar turunuzu uzatabilirsiniz ki bu durumda ulaşımla birlikte yaklaşık 18 saatlik bir programınız olacağını hatırlatmak isterim.

Son olarak tapınaklara geçmeden önce Yogyakarta’da gezdiğimiz yerleri görmek için hazırladığımız google maps haritasına buradan ulaşabilirsiniz.

Borobudur Tapınağı

Dünyanın en büyük ve en eski budist tapınaklarından birindeyiz. Tapınakla ilgili çok ilginç bir hikaye buranın halen aktif olan ve bazen dumanı tüten Merapi yanardağının hemen karşısında olmasıyla ilgili.

7. yüzyılda yapımına başlanan tapınak, Endonezya’nın müslümanlaşmasıyla 15. Yüzyılda terk edilmiş ve yanardağ patlamaları sırasında büyük ölçüde küller altında kalmış ve neredeyse 500 yıl boyunca unutulmuş. Tapınağın tekrar hayata dönmesi ise 1970’li yıllarda hükumetin bir kazı çalışması başlatması ile gerçekleşiyor. Yapı öylesine unutulmuş ki kazı çalışması başladığında kimse tapınağın ne kadar büyüklükte ve ne şekilde olduğunu tam olarak kestiremiyormuş. Tapınağın bugünkü haline gelmesi neredeyse 2000’li yılları bulmuş ve şu an ziyaret edilebiliyor.

Gecenin karanlığında tapınağa ulaşıyoruz ve merdivenleri tırmanıp doğuya dönecek şekilde konumumuzu alıyoruz. Önümüzdeki bir saat içinde ortalık oldukça kalabalıklaşacağı için tapınağın yüksek bir noktasında güzel bir yer kapmak oldukça önemli. Güneş Merapi yanardağının tam arkasından yükseliyor ve şanslıysanız yanardağın tüten dumanını görmek mümkün. Tapınak çevresine göre yüksekte kaldığı için güneş doğduktan sonra hava henüz serin ve görüş mesafesi iyiyken çevredeki manzaranın tadını çıkarmayı ve bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Gecenin karanlığında tapınağa tırmanırken aslında nerede olduğumuzu fark etmesek de objektiflere sığmayan bu tapınağın aslında ne kadar büyük olduğunu güneş yükseldikten sonra kahvaltımızı yapmak için aşağı indiğimizde anladık.

Tapınağa giriş için hem Borobudur hem Prambanan tapınaklarını kapsayan bir bilet alıyorsunuz. Burada küçük bir not, Endonezya’da turistlere farklı bir fiyat tarifesi uygulanıyor. Yerli halkın satın aldığından daha yüksek bir fiyata aldığımız bilete, Borobudur tapınağı içinde Endonezya usulü sabah kahvaltısı ve Prambanan tapınağında bir adet içecek dahil. Kahvaltıda tropikal meyvelerin tadına bakmayı ve kızarmış muz yemeyi unutmayın. Bileti tapınak girişinde sıra beklemeden temin edebilirsiniz.

Prambanan Tapınağı

Sıra Borobudur tapınağına yaklaşık bir buçuk saatlik mesafede olan Prambanan Tapınak kompleksine geldi. Burası yaklaşık 250 kadar irili ufaklı tapınak barındıran dev bir kompleks olsa da özellikle üç büyük Hindu tanrısı Şiva, Vişnu ve Brahma’ya adanmış üç büyük tapınağı ile ünlü.

Prambanan tapınak kompleksini gezmek için de 2-3 saat ayırmak gerekli.

Merapi Yanardağı

İsterseniz iki büyük tapınak gezinizi yanardağa yapılan Jeep safarisini ekleyebilirsiniz. İçinde bu yanardağı barındıran daha da önemli sayılabilecek aktivite ise geceleyin dağa tırmanan bir tura katılıp tıpkı Borobudur’daki gibi gün doğumunu dağın tepesinde izlemek. Zamanınınız izin veriyorsa yanardağı programa ekleyebilirsiniz. Tırmanış beş saat sürüyor.

Ratu Boko Tapınağı

Burası Prambanan’a oldukça yakın bir tapınak. Borobudur ve Prambanan’dan sonra sönük kalıyor. Ancak tapınak turuna yanardağ gezisini de eklerseniz, dönerken Ratu Boko’ya ulaştığınız saatlerde güneş batmak üzere olacak. Çevresine göre daha yüksekte bulunan tapınağın batı kanadında güneşin batışını izlemek için toplanan kalabalığa katılabilirsiniz. Ayrıca Prambanan tapınağına girerken kombo bilet alırsanız, Prambanan’dan kalkan küçük araçlarla Ratu Boko’ya ulaşmak mümkün.

Malioboro Caddesi

Burası şehrin en kalabalık caddesi. Gündüz yoğun sıcakta neredeyse boş olsa da akşam serinliği çöktüğünde caddede olağanüstü bir kalabalık toplanıyor. Endonezyalıları ve ülke kültürünü tanımak için güzel bir yer, özellikle akşam saatlerinde kesinlikle ziyaret edilmeli. Bununla birlikte caddeyi ziyaret ederken yolun kenarına örtü serip yemek yiyen ve çay içen ailelere, kaldırımın ortasında mangal yapan abilere ve poşet içinde pipetle çorba satan satıcılara ve kaos içinde akan kalabalığa hazırlıklı olun (biz gittiğimizde bayramın birinci günüydü ve bölgede yoğun bir kalabalık vardı). Özellikle sokakların ve yiyecek satan yerlerin hijyen standardı, Türkiye’deki koşulların oldukça gerisinde kalacak. Farklı kültürleri ziyaret etmek çok ilginizi çekmiyorsa şehir merkezine ayırdığınız süreyi kısa tutun.

Kraton ve Taman Sari

Kraton bölgesi ülkenin eskiden yönetildiği saray kompleksini barındırsa da şu an hala bir çok etkinlik için kullanılmaya devam ediyor. Malioboro caddesinin hemen bitişinde başlayan Kraton’da; saray bölgesini, Taman Sari denilen Havuzlu kompleksi, Sumur Gumling denilen yer altı camisini ziyaret edebilirsiniz. Ancak bu bölgede ihtişamlı bir tesis ya da şık bir saray görmeyi beklemeyin.

Diğer Gezi Noktları

Yogyakarta’da geçirecek fazladan bir gününüz daha varsa, Kaliburu Ulusal Parkı, Kedung Pedut Şelalesi ve Jomblang Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz.